Stationær eller bærbar til gaming?

Hvis du er på udkig efter en ny gaming PC, er det første spørgsmål du skal tage stilling til: ”Skal jeg købe en bærbar PC eller stationær PC?”. For nogen er svaret åbenlyst, men for mange er det en besværlig beslutning.
Derfor har vi samlet fordelene og ulemperne ved begge, så du kan træffe den rigtige beslutning.

Bærbar Gaming PC

Fordele

Den helt store fordel, som navnet også antyder, er, at computeren er bærbar. Hvis du ønsker at benytte computeren til andet en gaming, som f.eks. skole eller arbejde, er det ofte en nødvendighed, at du kan tage den med til undervisning, forelæsninger, møder mv. Hvis du skal bruge computeren en, eller flere, af disse ting, er du næsten nødt til at investerer i en bærbar computer, som kan fungere som skole/arbejds-computer, og benyttes til gaming i fritiden.

Ulemper

Bærbarens største fordel er også den største ulempe. Fordi computeren skal være transportable, er alle dele af skrumpet ned, hvilket har en række ulemper. For det første får du en mindre, og ofte dårligere, skærm og tastatur. Når du skriver i et word-dokument, er en 13” skærm ikke noget problem, men når vi snakker gaming, leverer en stor skærm en meget bedre gamingoplevelse.
Den anden ulempe er performance. En bærbar kan i teorien benytte samme hardware som en stationær, da begge er baseret på mikrochips, som alle er små nok til at være i en bærbar. Problemet er dog, at disse udvikler ekstremt meget varme, hvilket er en bærbar ikke kan nedkøle. Derfor er løsningen ofte at benytte mindre kraftfuldt hardware, eller at hardwaren ” throttler”, hvilket betyder, at det kører med lavere hastighed, for ikke at overophede.

 

Stationær Gaming PC

Fordele

Som allerede nævnt, har en stationær gaming PC mere power end en bærbar, i hvert fald hvis vi snakker samme prisklasse. Det, sammen med bedre skræm og tastatur, betyder at en stationær gamer PC giver en bedre gamingoplevelse.
Derudover er en stationær meget mere modulær end en bærbar, hvilket betyder at den er nemmere at tilpasse efter behov. Det betyder også at den er nemmere at opgradere, hvis man ønsker mere power i fremtiden. I en bærbar er det kun få dele, som f.eks. SSD eller RAM, som kan opgraderes. Hvis du derimod vil opgradere CPU eller GPU, som har den største effekt på gaming, vil dette ofte ikke være muligt.

Ulemper

Den eneste store ulempe, ved en stationær gaming PC, er manglen på mobilitet. Hvis du flytter meget rundt, er det meget besværligt og tidskrævende at flytte en stationær computer. For nogen er det en dealbreaker, hvis den også skal bruges til studie, eller lignende. Hvis den dog udelukkende skal bruges til gaming, og den ikke ofte skal flyttes, vil en stationær gaming pc altid være det bedste valg.